NACIONALNE INOVACIJE

Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalnem nivoju za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 41 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Ta so v nadaljevanju razvrščene po abecednem redu predlagateljev, v katalogu pa po prejetih nacionalnih priznanjih.

Tako kot vsako leto, smo tudi letos izbirali najboljšo inovacijo po izboru javnosti, ki je s skoraj četrtino vseh oddanih glasov postala inovacija VDC Zasavje – Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje.

Izbor najboljše inovacije po izboru javnosti omogoča

Mark Eco sistem »MES« z aragonitnim zadrževalnikom

4inovations d.o.o.

Mark Eco »MES-ArgZM« je sistem za odpravo vodnega kamna v vodovodnih napeljavah in napravah priključenih na vodovod, vključujoč hidrantne vode. Je edinstveni sistem, ki vodni kamen ne samo preprečuje, temveč tudi čisti nanose starega vodnega kamna le s pretokom vode.

Integrirani pametni sistem upravljanja avtodoma oz. prikolice MACH

Integriran pametni sistem upravljanja avtodoma oziroma prikolice MACH omogoča tako lokalno kot oddaljeno upravljanje in nadzor avtodoma preko pametnega telefona. Obenem sistem deluje kot lastna mobilna dostopna točka, vsebuje pa tudi obširno bazo interesnih točk z navigacijo.

PipeCut 220 INOX

Kot najnovejši dodatek družini profesionalnih žag Exact Tools, PipeCut 220 INOX predstavlja novo generacijo orodij za rezanje cevi iz nerjavečega jekla, saj omogoča tudi do 10-krat več rezov na nerjavečem jeklu v enakem času v primerjavi s predhodnimi rešitvami. 

Plinsko ogrevana industrijska peč za žarjenje

Peč ˝Two in One˝, ki je primerna za proizvajalce, ki imajo majhne serije različnih izdelkov in potrebujejo fleksibilnost v proizvodnji. Pravzaprav gre za dve peči, ki lahko delujeta popolnoma samostojno in neodvisno, ali pa se obe peči združita in delujeta kot ena celota.

Inovativni kuhalni procesor Cookit

Prvi napreden univerzalni kuhinjski aparat Bosch Cookit odlikuje najnovejša digitalna tehnologija in je rezultat 65 letnih izkušenj in znanja podjetja pri proizvodnji univerzalnih kuhinjskih aparatov.

Platforma za ciljano TV oglaševanje Castoola

Castoola Addressable TV platforma je lasten razvoj podjetja Castoola, ki omogoča ciljano TV oglaševanje, kot ga poznamo v digitalnem svetu in omogoča interaktivne, ciljane in merljive oglase, prilagojene gledalcu.

AB-QM 4.0 – Tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju

AB-QM 4.0 tlačno neodvisni regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju, ki se uporablja za regulacijo hidravličnih sistemov ogrevanja in hlajenja stavb zagotavlja do 40 % nižjo porabo energije za ogrevanje oz. hlajenje stavb.

Razvoj in industrializacija motorja 721

Črpalka MP 150 je bila razvita za uporabo v e-vozilih in sicer za trajno hlajenje baterijskega sklopa in pogonskih elektromotorjev. Gre za povsem nov koncept črpalk, karakteristike pa presegajo najstrožje zahteve, postavljene s strani proizvajalcev e-avtomobilov. 

Stroj za mozničenje masivnih lesenih sten in platforma za licenciranje partnerskih proizvodnih podjetij v tujini

Visoko produktiven stroj za mozničenje masivnih lesenih sten brez lepil in vzpostavljena platforma za masovno proizvodnjo lesenih elementov s pomočjo licenciranih partnerjev širom Evrope. 

Uporaba legirnih briketov Ni 60 v livarstvu

Briketi s komercialnim nazivom Ni 60 in znano kemijsko sestavo so izdelani iz odpadnega odbrusa za potrebe metalurgije. Briket je izdelan v stranskem oziroma vzporednem postopku (reciklaža, popolno krožno gospodarstvo) naše proizvodnje. Z briketi Ni 60 se lahko nadomestijo legure niklja in kroma.

Zložljive, vsestranske karving smuči VOYAGER

Elan Voyager – prve zložljive, vsestranske karving smuči na svetu so odgovor na hitro spreminjajoče se predpise o potovanjih je vse, kar lahko olajša doseganje tega cilja, neprecenljivo. Vabljeni v prihodnost. 

Industrializacija nove generacije EFI-P

Avtomatska montažna linija je plod razvoja tehnologije procesa montaže in kontrole prilagojene za novo stikalo na diferenčni tok EFI-P2 in EFI-P4. Proces montaže in kontrole se skoraj v celoti izvaja avtomatsko. V procesu montaže se 100 % kontrolira ves vhodni material in procesi montaže.

Nova generacija VV talilnih vložkov

Nova generacija visokonapetostnih talilnih vložkov z razvitimi novimi talilnimi elementi in indikatorjem pregoretja s termičnim delovanjem
zagotavlja najboljše razmerje med izgubno močjo in minimalno izklopno zmogljivostjo na tržišču, racionalno porabo materiala in optimizirano I/t karakteristiko.

Nova generacija samostojnih hladilno zamrzovalnih aparatov širine 600: CV-FS600-20

Nova generacija samostojnih hladilno zamrzovalnih aparatov širine 600 mm, ki so zastopani v višinah 1,85 m in 2 m. Gre za aparate z izboljšanimi funkcijami, ki omogočajo učinkovito delovanje, zagotavljajo podaljšano svežino hrane in hkrati omogočiti uporabniku zanesljivost, preglednost in enostavno uporabo.

Fast Joint

Povezovalni Hermi® element Fast Joint je namenjen hitrejšemu povezovanju kabelskih polic brez uporabe vijakov in orodja, kar prihrani do 40 % časa. Primeren je za izdelavo spoja tipskih in odrezanih kabelskih polic. Brez dodatnega galvanskega povezovanja.

Izolacijski ojačevalnik za pretvorbo signala senzorja tlaka

ISOAMP omogoča uporabo nagrajene svečke s senzorjem tlaka (PSG Optymus) pri praktično vseh motorjih z notranjim izgorevanjem. Inovacija sledil zahtevam proizvajalcev velikih ladijskih motorjev, ki zahtevajo galvansko ločitev senzorja od motorja in obenem tokovni izhodni signal (4-20mA).

Elektronsko komutirani ventilatorji EC R18

Elektronsko komutirani ventilator EC R18 je prispevek Hidrie k zmanjšanju globalnega segrevanja. V primerjavi s konkurenčnimi ventilatorji EC R18 dosega do 20 % boljšo energetsko učinkovitost ter v življenjski dobi prispeva do 5000 kg manj emisij CO2.

Tracker, Intra lighting

Tracker je maksimalno fleksibilno, popolnoma vgradno svetilo, ki rešuje problem vgradne linijske razsvetljave v arhitekturi fluidnih oblik. Brezkompromisno ji sledi v vse smeri in se z gibljivostjo hrbtenice povsem prilagaja različnim oblikam sten. Krivinam vgradnih površin, tako konveksnim kot konkavnim oblikam, se Tracker lahko prilagaja do minimalnega radija 0,5 m.

PIO Flash dekontaminacijski sistem

PIO Flash sistem je inovativen in tehnološko dovršen način distribucije dekontaminacijskega sredstva na osnovi vodikovega peroksida, ki zagotavlja generiranje zelo drobnih kapljic, katere se zaradi kombinacije uparjalne faze in suhe megle homogeno razporedijo po prostoru ter dosegajo odlične rezultate mikrobiološke dezinfekcije. Integrirati ga je možno v kompleksne in tudi enostavnejše sisteme za popolno dezinfekcijo določenega okolja.

Geografsko porazdeljeno zasebno oblačno okolje za kritično infrastrukturo – Iskratel Cloud Platform (ICP)

Ogromne količine podatkov, povezljivost ter oddaljene lokacije predstavljajo velike izzive. Iskratel Cloud Platform omogoča izgradnjo več zasebnih oblakov na oddaljenih lokacijah, ki uporabniku približajo računsko moč, avtomatizirajo delovanje ter skrajšajo čas obdelave podatkov.

Baterijska tlačna čistilna naprava

Produkt odlikujejo karakteristike, ki so plod nove tehnologije volumetričnih črpalk, uporabe brez-krtačnega motorja in vgrajenih polimernih materialov iz katerih so izdelani vitalni deli, kar omogoča uporabo zelo različnih medijev. Produkt se v primerjavi s konkurenčnimi napravami priznanih blagovnih znamk ponaša z do 50 % nižjo težo, vir medija pa je lahko do 5 m nižje. Produkt se uporablja tako za čiščenje kot za naprševanje raznih tekočin.

Sistem za odkrivanje povišane telesne temperature CORDEA

CORDEA je učinkovit sistem za hitro, natančno in brezdotično odkrivanje oseb s povišano telesno temperaturo. Za podjetja in organizacije z velikim pretokom ljudi je v času COVID-19 pandemije nepogrešljiva pri preprečevanju hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom in ostalih nalezljivih bolezni.

Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet

Enodelni zavorni disk, tako imenovani FLEX za železniška tirna vozila je primeren za višje hitrosti, ter optimalno zmogljiv zaradi kombinacije visoke toplotne učinkovitosti in nizkega zračnega upora. Vpeljuje revolucionaren design nosilcev, ki omogoča zavoremu disku izboljšavo njegovih glavnih lastnosti. 

Dvoslojna tableta s kandesartanom in amlodipinom za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka

Inovacija na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka je kombinacija uveljavljenih učinkovin kandesartana in amlodipina, ki predstavljata izziv tako z biofarmacevtskega kot s stabilnostnega vidika. Ključna prednost za uporabnika je, da v eni tableti združuje dve učinkovini, ki delujeta sinergistično. 

Trdna farmacevtska oblika s kombinacijo olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka

Inovacija je tableta s kombinacijo treh uveljavljenih učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka, in sicer olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida. Inovacija uspešno združuje tri zdravilne učinkovine, ki delujejo sinergistično, v eni tableti, kar poveča tako učinkovitost zdravljenja kot tudi bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju.

Toplotna črpalka voda/voda Booster WPB

Toplotna črpalka Booster WPB je namenjena pripravi ogrevalne vode na ekstra visokem temperaturnem nivoju, temperatura izstopne vode lahko presega 85 °C. Obenem omogoča izkoriščanje temperature na strani vira višje od 50 °C. V primerjavi s konvencionalnimi toplotnimi črpalkami je zagotovljena izredno visoko učinkovita priprava tople sanitarne vode in izkoriščanje odpadne toplote iz proizvodnih procesov.

Celovita proizvodnja linija za izdelavo križno lepljenih elementov manjšega formata

Prva popolnoma avtomatizirana linija, ki je namenjena komercialni uporabi in združuje delo ter znanje enega proizvajalca. Z zasnovo te linije je proizvodnja križno lepljenega lesa (CLT) postala dostopno tudi manjšim podjetjem, katerim so obstoječe rešitve na trgu predstavljale previsoke investicijske stroške.

 

Avtomatizacija procesov v razvoju podobnih bioloških zdravil

Z inovativnimi pristopi je podjetje v preteklih letih razvilo in implementiralo avtomatizirane analitske procese v razvoju podobnih bioloških zdravil. Avtomatizacija omogoča analizo večjega števila vzorcev v krajšem času, kar vodi v zmanjšanje stroškov razvoja in prispeva k večji dostopnosti zdravil, izboljšanju zdravja in kvalitete življenja ljudi.

Metoda in sestava rudninske dopolnilne krmne mešanice s kombinacijo zeolitov, beta glukanov in botanično definiranih naravnih proizvodov

Inovacija VetZeo je s področja reje domačih živali ter se nanaša na živinorejsko uporabno metodo in sestavo rudninske dopolnilne krmne mešanice s kombinacijo zeolitov, beta glukanov in naravnih botanično definiranih proizvodov.

Pametno domače polnjenje električnih vozil

Mega Smart HC obsega revolucionarno celovito storitev destinacijskega polnjenja električnih vozil vključno s pametno polnilno postajo povezano z inteligentnim sistemom, ki uravnava polnjenje v najbolj optimalnih intervalih, glede na stanje v internem in distribucijskem omrežju. S tem uporabniku omogoča stroškovni prihranek in hkrati optimalni energetski izkoristek.

Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi

Dokazano je, da izpostavljenost vina dnevni ali umetni svetlobi povzroča spremembe v aromi. Zato celoten proces penine Untouched by Light poteka v temi. Proizvaja se iz najboljšega chardonnaya po klasični metodi, izbrani terroir pa se izraža v karakteristikah penine, ki je zelo suha.

e.bottle pametne rešitve v stekleni embalaži

Napredna steklena embalaža, opremljena z elektronskimi komponentami za komunikacijo kratkega dosega (NFC), razvitimi RFID čitalniki ter vzpostavljenimi naprednimi IKT storitvami kar omogoča enoznačno identifikacijo embalaže, natančno spremljanje in sledljivost lastnih proizvodov in povezovanje deležnikov verige vrednosti ter neposredno interakcijo s končnim uporabnikom.

Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12

Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12 je inovativna z vidika dostopnosti inštrumentacije, saj kljub svoji majhnosti lahko nadomesti številne drage laboratorijske inštrumente, ki jih inženirji potrebujejo pri svojem vsakdanjem delu. Red Pitaya prinaša demokratizacijo visoke tehnologije, saj je inštrument odprtokoden in glede na zmogljivost cenovno zelo dostopen.

Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R

Jeklo SITHERM S140R se ponaša s 50 % višjo toplotno prevodnostjo napram standardnim orodnim jeklom za delo v vročem. Orodja za tlačno litje aluminija, izdelana iz tega jekla, zvišajo produktivnost za 10 %, podaljša se življenjska doba orodij, strošek proizvodnje tlačno litih delov pa se zmanjša za vsaj 12 %.

Razvoj novega naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije luščenja furnirja – RANO@STEEL

Jeklo RANO@STEEL za najzahtevnejše aplikacije luščenja furnirja se ponaša z vrhunsko obrabno obstojnostjo in žilavostjo. S tem je podjetje poseglo v tržno nišo furnirskih nožev za rezanje mehkega lesa, kjer je do sedaj prevladovala kvaliteta jekel iz daljnega vzhoda, na področju celotne EU in širše pa so trenutno edini proizvajalec omenjenega jekla.

Satelitska platforma NANOsky I

Satelitska platforma NANOsky I druge generacije predstavlja eno najbolj razširljivih platform na vesoljskem trgu od segmenta nanosatelitov (nekaj kg) vse do velikostnega razreda mikrosatelitov (do 50kg), ki danes  opremlja že 4 konstelacijske misije med drugim tudi konstelacijo v segmentu mikrosatelitov.

Inovativen trženjski pristop na medorganizacijskem trgu embalažnega stekla

Večina povpraševanj po novih izdelkih na področju embalažnega stekla je sprožena s strani kupcev. Z novim inovativnim trženjskim pristopom je podjetje, z lastnim dizajn studiem, proces obrnilo in pri kupcu generiralo potrebo po spremembi steklene embalaže.

Razvoj procesa Volvo

Podjetje je v sodelovanju s kupcem Volvo razvilo inovativen proces izdelave nosilca baterije za električni avto, ki poceni proizvodni proces in prispeva k manjšemu ogljičnemu odtisu izdelka. Z njim so bili izbrani za najbolj primernega dobavitelja aluminijastega nosilca baterije, ki je ključna komponenta avtomobila Volvo XC40 recharge.

Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom

TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart

Inovacija zagotavljanja tesnjenja s prečnim tesnilnim zvarom, ki je implementirano v električno vozilo enega izmed vodilnih proizvajalcev vozil. Z uporabo inovativne rešitve podjetje rešuje problematiko nezanesljivosti zagotavljanja tesnosti obstoječe rešitve.

Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje

VIP – vključujoče, inovativno in povezano Zasavje je inovativen koncept vključevanja odraslih oseb s posebnimi potrebami (uporabnikov VDC) v družbo. Projekt je izgrajen celovito, na dveh temeljih hkrati – samozavest uporabnikov VDC in kreativno medsektorsko sodelovanje vodilnih, zaposlenih, učiteljev in otrok.

Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona

Rjavi embalažni papir VIP Brown S je proizvod, ki je v celoti izdelan iz recikliranih vlaken odpadnega kartona. Proizvodnja predelave odpadnega kartona poteka na inženirsko modificirani tehnološki liniji po deiking postopku, kjer se odstranijo vse nečistoče, ki so v odpadnem kartonu.

© GZS 2024. Vse pravice pridržane.