NACIONALNE INOVACIJE

Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalnem nivoju za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 45 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Z velikim številom podjetja in organizacije vsako leto dokazujejo, da vlagajo v razvoj, iščejo nove, inovativne rešitve, ter razvijajo popolnoma nove rešitve, ki bodo tudi Sloveniji prenesle večjo prepoznavnost in mednarodne uspehe.

Spodaj predstavljamo vse nacionalne kandidate.

Invisible glass door, kratko IGD

Reflex d.o.o.

V stekleno fasado nevidno integrirana drsna steklena vrata velikih dimenzij, ki omogočajo, da tudi steklene zgradbe z velikim odprtinami dobijo izjemne faktorje toplotne učnikovitosti, zaradi katerega so top-notch nizko ogljični produkt brez konkurence in elotna stavba lažje dosega Breem Outstanding/Excellent certifikat. LCA dokazuje (draft v prilogi) absolutno prednost na trgu pred vsemi obstoječimi drugačnimi tehnološkimi rešitvami.

Opustitev sušenja DIPEDA klavulanata

Lek farmacevtska družba d. d., enota Antiinfektivi Lendava

V podjetju smo uspešno implementirali nov postopek proizvodnje Kalijevega Klavulanata, s katerim smo opustili vmesno stopnjo sušenja kristalov Dipeda Klavulanata. S tem smo prešli iz dvostopenjskega procesa proizvodnje kontinuirni proces izveden v celoti v zaprtem sistemu, brez izpostavljenosti sodelavcev/okolja produktu.

Povozen (PE) rezervoar Roterra drive

Roto Eco d.o.o.

Rezervoar Roterra Drive je prvi PE rezervoar izdelan s pomočjo tehnologije rotomouldinga, ki je primeren za vgradnjo pod povozne površine brez potrebe po izdelavi armirano betonske ali druge razbremenilne plošče. Posebna oblika rezervoarja, ki je podobna letalskemu trupu nam kot edinim na svetu omogoča transport 65.000L rezervoarja v kamionu standardnih dimenzij in proizvodnjo največjega monolitnega PE rezervoarja volumna 20.000L.

Sugamadeks raztopina za injiciranje

Lek farmacevtska družba d.d.

Učinkovina sugamadeks se v obliki raztopine za injiciranje uporablja za prekinitev blokade živčno-mišičnega prenosa po anestezijah. Je kompleksna učinkovina, ki se pridobiva z izjemno zahtevno sintezo in predstavlja izziv za razvoj varnega, učinkovitega in kakovostnega farmacevtskega izdelka. Z inovativnimi razvojnimi pristopi smo Lekovi strokovnjaki med prvimi razvili generično zdravilo, ki se že danes proizvaja v našem Sandozovem sterilnem obratu v Ljubljani.

iQwood – najtanjša, nosilna, lesena masivna stena brez lepil na svetu

iQwood, proizvodnja lesenih elementov, d. o. o.

Podjetje iQwood d.o.o. je razvila vitko a hkrati visoko nosilno masivno leseno steno izdelano brez uporabe lepil in drugih kemikalij. S pomočjo te inovacije omogočamo, da bodo najbolj zdrave masivne lesene stene postale dosegljive širšemu trgu. Hkrati nov produkt omogoča širitev uporabe iz segmenta enodružinske gradnje tudi na večje javne objekte.

Nova generacija proizvodnega procesa bioloških zdravil (iFB)

Novartis d.o.o.

Biološka zdravila predstavljajo možnost za zdravljenje težje ozdravljivih bolezni, a so zaradi zahtevnega ter dolgotrajnega razvoja in proizvodnje draga. Procesna inovacija iFB omogoča nižje stroške proizvodnje s primerljivo količino surovin, izboljša produktivnost proizvodnega procesa ter pozitivno vpliva na okolje. Implementirana prebojna tehnologija spodbuja Novartisovo konkurenčnost in omogoča boljšo dostopnost bioloških zdravil širši populaciji bolnikov.

e.storage L5.1

TAB d.d.

Predstavljamo revolucionarni baterijski modul za shranjevanje energije, posebej zasnovan za domačo uporabo v kombinaciji s fotovoltaiko. Modul se ponaša s kapaciteto 5,1 kWh in nazivno napetostjo 51,2V. Je ustrezno certificiran in zagotavlja visoko kakovost ter varnost. Z integracijo v sisteme sončnih elektrarn spodbuja čisto in trajnostno energijo ter omogoča energetske prihranke in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Krožna forma viva

EKSTERA d.o.o.

Inovacija Krožna forma viva je sklop skupnih socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov. Izdelki bodo s svojim konceptom in izgledom predstavljali koncept trajnostnega gospodarstva s socialnim vključevanjem ranljivih skupin. V projektu sodelujejo Koroška podjetja, CUDV, Rotary klub, IHPS in koroške občine.

Razvoj specialnih jekel in superzlitin za ITER projekt

SIJ Metal Ravne d.o.o.

Ob vse večji težnji po zeleni energiji in prehodu na brezogljično družbo nosijo t. i. zelena jekla velik pomen. V okviru ITER projekta govorimo o fuzijski energiji, ki predstavlja do sedaj še ne izkoriščen vir zelene električne energije. V okviru tega projekta smo razvili dve jekli in eno superzlitino nadstandardno velikih dimenzij, pri čemer smo jim izboljšali mehanske in korozijske lastnosti ter posledično podaljšali življenjsko dobo in trajnost končnih produktov.

Rešitev AI expert content accelerator

Skupina stroka.si, Stroka produkt d.o.o.

Razvoj umetne inteligence (AI) je z nenehnimi pospeški (samo)učenja vedno hitrejši. Orodja AI so vedno bolj dostopna in uporabna. Strokovnjakom iz različnih področij pospešujejo izgradnjo baze znanja s celovitimi rešitvami z namenom hitre monetizacije. Inovacija »Platforma “AI expert content accelerator« omogoča izgradnjo baze raznolikih znanj strokovnih vsebin brez znanja s področja IT-ja in obenem nudi nenehno dopolnjevanje baze na podlagi odziva uporabnikov.

QC Alloy

Iskra ISD d.o.o.

Razvita in patentirana aluminijeva zlitina z visoko specifično trdnostjo, ki jo procesiramo s pomočjo visoko-tlačnega litja. Zlitina med procesom strjevanja tvori kvazikristalno fazo (iQC), ki utrjujejo aluminijevo osnovo in dosega primerljive mehanske lastnosti z mehkejšimi jekli. Uporaba te zlitine bo v logistiki omogočala znižanje teže sestavnih delov in s tem tudi prispevala k zmanjšanju CO2 izpustov, tako v fazi proizvodnje kot tudi v fazi uporabe izdelka.

Trdno, trdnejše, SIMAXX 1100

SIJ Acroni d.o.o.

Razvili smo visoko-trdnostno jeklo SIMAXX 1100, ki omogoča občuten prihranek pri masi komponent, ki se iz tega jekla izdelujejo. Tipični proizvodi, izdelani iz našega novega člana družine SIMAXX, so avtodvigala, žerjavi in stolpi vetrnih turbin. Z znižanjem mase SIMAXX 1100 omogoča znižanje izpustov toplogrednih plinov pri avtodvigalih, kot tudi konstrukcijo večjih in zmogljivejših vetrnih elektrarn ter s tem prispeva k trajnostnemu razvoju družbe.

Emocijski elementi

Alples d.d., industrija pohištva

V elemente čutnih zaznav z emocijskim vplivom blagovne znamke Alples je vgrajena pohištvena funkcija prihodnosti. Razviti in izdelani so z namenom blaženja in odpravljanja negativnih posledic sodobnega načina bivanja v zaprtih prostorih. Nova funkcija vpliva čutnih zaznav na trenutno ali želeno razpoloženje in počutje uporabnika, deluje s sinhronim delovanjem vgrajenih komponent, na osnovi skrbno oblikovanih nastavljivih predlog, ki ponazarjajo doživetja iz narave.

Robotics, Barosso in Gotham

Domel d.o.o.

Domel je na osnovi obstoječe platforme nizko voltnih EC motorjev za baterijske aparate za kupca Husquarna razvil novo družino motorjev namenjeno profesionalni uporabi. Trend baterijskih aparatov se intenzivno seli na področje profesionalne uporabe večjih moči. Profi program zahteva drugačno vzdržljivost in življenjsko dobo. W/kg in finančni vložki v razvoj so za proizvajalce motorjev profi programov glavni izziv. S tem smo kupcu zagotovili prednost pred konkurenco.

Električni priključek sistema izpušnih plinov

Hidria d.o.o.

Električni priključek sistema izpušnih plinov za delovanje pri zahtevnih karakteristikah omogoča prenos velike količine električne energije, da lahko v zelo kratkem času segreje mrežo katalizatorja, kar pri hladnem zagonu motorja drastično zmanjša škodljive emisije. Zagotavljati mora visoko stopnjo izolativnosti pri tokovih do 150A@48V DC, preprečevati mora puščanje izpušnih plinov skozi priključek in zagotavljati mehansko robustnost v območju temperatur od -40° do +1.000°C.  Izdelek je uporaben za bencinske, diesel in hibridne motorje ter presega zahteve trenutno najnaprednejšega Euro7 standard-a, ki začne veljati sredi leta 2025. Hidria je za izdelek uspešno pridobila EU patent, v teku pa je tudi pridobivanje mednarodnega patenta.

Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov

Hidria d.o.o.

V razredu tovornih vozil ter težke mehanizacije je zaradi faktorja teže hitra elektrifikacija zelo malo verjetna. Ker pa bo v takšnih strojih kljub temu potrebno krepko zmanjšati izpuste, rešitve za zmanjševanje odtisa teh vozil zahtevajo razvoj napredne senzorike. Hidriino visoko temperaturno zaznavalo plinov omogoča izjemno natančne meritve, ki omogočajo učinkovito delovanje filtrov. Hidriino prebojno inovacijo smo zaščitili z vlogo dveh pomembnih patentov.

AMP

MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o.

Visokonapetostni električni motor za pogon hibridnih vozil odlikujejo nizka masa, visok izkoristek, velika moč ter visoki vrtljaji. Za ta produkt je bila razvita inovativna sestava rotorskih paketov na gred, ki je v postopku patentiranja. Prestal je zahtevne preizkuse po avtomobilskih standardih. Pritrjen je na menjalnik vozila, skupaj z V12 termičnim motorjem proizvedejo preko 1000 konjskih moči. Z elektrifikacijo vozila, so se emisije Co2 zmanjšale za 30%.

Nova slovenska biometrična osebna izkaznica

CETIS d.d.,
Ministrstvo za notranje zadeve,
Ministrstvo za digitalno preobrazbo

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje.

Stekleni kombinirani reaktor-filter-sušilnik z nagibnim sistemom

CPPE d.o.o.

Stekleni kombinirani reaktor-filter-sušilnik z nagibnim sistemom je visoko tehnološki produkt za sintezo aktivnih farmacevtskih surovin. Inovativen sistem kovinsko-polimernih nosilcev zagotavlja stabilno vpetje in manipulacijo krhkih steklenih procesnih enot. Nosilci zavzamejo manj prostora, kakor konvencionalnimi sistemi. Osrednja enota je nagibni sistem, ki se uporablja pri nagibanju steklene posode za odstranjevanje filtrata, ne da bi prišli v stik s produktom.

Modularni kontejnerski baterijski hranilnik

Container d.o.o.

Modularni kontejnerski baterijski hranilnik je produkt prijazen uporabniku, saj omogoča hitro in učinkovito ter cenovno optimizirano izvedbo baterijskega hranilnika, hkrati pa omogoča transport z že vgrajenimi baterijami in ostalimi sistemi ter posledično hiter zagon na lokaciji. Uporabnik lahko izbira med različnimi velikostmi kontejnerja, kar pa pogojuje količino baterij oziroma količino shranjene energije, ki je lahko med 100 kWh in 3,4 MWh ali tudi več.

Pro Heat Box 1

Pro Labor d.o.o.

PRO HEAT BOX 1 (PHB1) omogoča merjenje, validacijo, analiziranje, krmiljenje, shranjevanje in obvladovanje temperaturnega polja v težki industriji (jeklarne, livarne, steklarne, kovačije) z uporabo naprednih digitalnih tehnologij po principu plug&play. Obvladovanje temperaturnega polja je ključno in bistveno za obvladovanje tehnološkega procesa v tem sektorju, predvsem iz vidika optimizacija rabe energije, ustvarjanja prihrankov in zagotavljanja kvalitete izdelkov.

Palični mešalnik ErgoMaster z revolucionarno ergonomijo in upravljanjem hitrosti

BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.

Nov izjemno učinkovit palični mešalnik z revolucionarno ergonomijo in načinom upravljanja, ki je patentirana z dvema mednarodnima patentnima rešitvama tako za samo obliko in design kot tudi za varnostni mehanizem, ki poskrbi za učinkovito delovanje tipke za hitrost in varnostne tipke ter omogoča uporabniku enostaven vklop z eno potezo. Podobne rešitve poznajo mojstri v delavnicah, sedaj pa je ta prebojna novost v svetovnem merilu na voljo tudi uporabnikom v kuhinji.

Popolnoma avtomatski samostojni kavni aparat EQ900

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje

Aparat EQ900 sodi v vrh ponudbe ikoničnih kavnih aparatov na trgu, s 6,8″ zaslonom z upravljanjem na dotik, širokim izbor napitkov, izredno tihim delovanjem, povezljivostjo in naborom podrobnih barista nastavitev. Vrhunsko kakovost kavnih napitkov zagotavlja nova funkcija beanIdent, ki samodejno določi optimalne parametre priprave izbranega napitka, kjer pa je ključna granulacija mlete kave, kar pa omogoča elektronsko nastavljivi mlin, ki je jedro naše inovacije.

Premium Induction CELSIUS COOKING

Gorenje gospodinjski aparati d.o.o.

Celsius Cooking je temperaturno voden sistem kuhanja, ki uporabniku omogoča doseganje odličnih kulinaričnih rezultatov. Kombinacija indukcijske kuhalne plošče z natančnim nadzorom temperature, posode in receptov bo iz vsakega uporabnika naredila odličnega kuharja. Kombinacija sistema Celsius°Cooking in Elevate sistema nape v kuhalni plošči bo popestrila vsako kuharsko izkušnjo.

Krožni proces zelene proizvodnje keramičnih mas z uporabo napovednega modela

ETI Elektroelement d.o.o.

Inovacija predstavlja način uporabe surove (nesintrane) odpadne mase kot sekundarne surovine v proizvodnji keramičnih mas, pri čemer je osnova za določitev ustreznosti napovedni model, ki na podlagi izmerjenih parametrov v različnih tehnoloških fazah izračuna najverjetnejšo oceno keramične mase. Iz vidika uporabe inovacija naslavlja področje krožnega gospodarstva, s katero v ETI-ju zmanjšujemo količino odpadkov in jih pretvarjamo v izdelek z dodano vrednostjo.

Ponovna uporaba odpadnega filtrskega prahu iz proizvodnje embalažnega stekla

Steklarna Hrastnik d.o.o.

Pri proizvodnji stekla nastaja odpadek, steklarski filtrski prah (SFP). Ta vsebuje selen, ki se dodaja kot sredstvo za uravnavanje barve stekla. Napredna orodja za obdelavo procesnih parametrov nam omogočajo razvoj modelov za napovedovanje vsebnost selena v SFP in analitske metode za spremljanje koncentracije. Na industrijskem nivoju smo potrdili, da je mogoče 100% odpadka ponovno uporabiti, s čimer se nadomesti 60% primarne surovine in učinkovito razbremeni okolje.

Acetilensko mazanje za IS

Steklarna Hrastnik d.o.o.

Steklarna Hrastnik je razvila inovacijo, ki izboljšuje proces proizvodnje steklenih izdelkov. Gre za uvedbo novega načina mazanja strojev namesto ročnega načina, ki bistveno zmanjšuje zastoje in izboljšuje uspešnost proizvodnje. Poleg tega pa inovacija zmanjšuje tudi porabo maziv, energentov in materialov, kar prispeva k bolj trajnostnemu in okolju prijaznemu poslovanju.

Neurobeans
Kognitivne rešitve, Gregor Bohnec s.p.
Tehnološka inovacija Neurobeans na edinstven in znanstveno podkrepljen način rešuje učne težave otrok in izboljšuje učinkovitost odraslih. Neurobeans je inovativna aplikacija in kognitivno orodje, ki skozi igri podobnim vajam krepi možgane in merljivo izboljša sposobnosti pozornosti, delovnega spomina, samokontrole, samozaupanja in učinkovitega delovanja v stresnih okoliščinah. Namenjena je uporabi kot didaktični pripomoček v šolah ali kot terapevtsko orodje.

iEMS UVSS – Pregled podvozja vlakovnih kompozicij

Tenzor d. o. o.

iEMS UVSS pregled podvozja vlakovnih kompozicij je namenjen pravočasnemu zaznavanju morebitne nevarnosti (skrite osebe, predmeti, eksplozivna telesa, sledilne naprave) ob vstopu v državo. Cilj inovacije je izboljšanje učinkovitosti in varnosti inšpekcijskih pregledov in odprava fizičnih pregledov. Specializirana rešitev zagotavlja zajem slike celotnega podvozja vozila med vožnjo pri hitrosti do 70 km/h. Delovanje rešitve v vseh svetlobnih in vremenskih pogojih.

»Zelene« gnetne aluminijeve zlitine proizvedene brez uporabe primarnega aluminija

Impol R in R d.o.o.

Inovacija omogoča proizvodnjo »zelenih« gnetnih aluminijevih zlitin za avtomobilsko in letalsko industrijo, z vrednostjo ogljičnega odtisa, ki ga izbere kupec. S tem namenom smo razvili zlitine s prevladujočim deležem (>70%) scrapa na osnovi izdelkov, ki jim je potekla življenjska doba, in ustrezno proizvodno tehnologijo ter postopke kontrole kakovosti, s katerimi nam je uspelo ohraniti standardno kakovost proizvedenih zlitin. Gre za novost, ki je uspešno tržimo.

X-FORM

LEDINEK ENGINEERING d.o.o.

Večvretenski obdelovalni stroj X-FORM je bil posebej razvit za obdelavo masivnega lesa za uporabo v avtomatiziranih obratih za proizvodnjo križno lepljenega lesa (CLT). Posebej primeren je za predhodno oblikovanje – stransko formatiranje lepljenih večslojnih lesenih plošč. Obdelava z X-FORM obdelovalnim strojem, poveča dodano vrednost CLT plošče kot polizdelka oziroma skrajša čas obdelave na obdelovanih strojih.

»Pametne zgradbe za varno prihodnost«

SCArA-Tec d.o.o.

Projekt “Pametne zgradbe za varno prihodnost” je nastal kot alternativa na področju gradbeništva, trenj v svetu in globalnih podnebnih sprememb. Posledice pandemije covid-19, vojne v Ukrajini ter številnih naravnih nesreč so privedle, da je potreba po varnosti postala prva ter osnovna prioriteta vsakega posameznika. Življenje in zdravje sta za nas najpomembnejši vrednosti, varovanje le teh je naša glavna smernica. Naša zaklonišča so naložba v varno prihodnost.

Maš to!

Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d. d.

Z Maš to! želimo dvigniti prepoznavnost Zavarovalnice Sava in jo pozicionirati med mladimi kot možnega strokovnega partnerja pri pereči temi, pri kateri so nam potrdili, da nami lahko dajo pomembno vlogo v tem dialogu. Z njim odgovarjamo na najpomembnejše zaznane bolečine in potrebe mladih na področju duševnega zdravja. Želimo postati kompetenten sogovornik in jim v pravem trenutku postreči z nasveti strokovnjakov preko njim znanih okolij – spleta in Instagrama.

Digital LEAN Adria dom

Adria Dom d.o.o.

ADRIA DOM d.o.o. je pomembno prispevala h globalnemu zniževanju porabe energije, zmanjševanju izpustov CO2, osebnostni rasti zaposlenih, dvigom kompetenc ter odpravljanju medgeneracijskih razlik, povečevanju produktivnosti in dodane vrednosti v panogi gradbeništva in lesne industrije z uvedbo modela upravljanja procesov Digital Lean Adria Dom (d-LEAN). Na smernicah zelene strategije ustvarja prihranke vseh resursov in odpravlja potrate.

Varno v nov dan s sodobnimi zdravili za sladkorno bolezen tipa 2

Krka, d.d., Novo mesto

Krkini novi zdravili s sitagliptinom bistveno izboljšujeta dostopnost najsodobnejših zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Njuna prednost je patentno neodvisna oblika učinkovine, formulacija in izboljšana embalaža, ki skupaj zagotavljajo superiorno stabilnost izdelka. Trajnostno naravnani tehnološki postopki omogočajo neprekinjeno razpoložljivost obeh izdelkov na trgu, stroškovno učinkovitost in minimalen vpliv na okolje.

Referenčne substance – ključ do kakovostnih zdravil na trgu

Krka, d. d., Novo mesto

Inovativni celoviti sistem obvladovanja referenčnih substanc (RS) je plod razvoja strokovnjakov z različnih, interdisciplinarnih področij. Zajema: ̶ digitalni sistem, ̶ obvladovanje lastnih RS; ̶ razpolnjevalno-etiketirno linijo. Sinergija vpeljanih inovacij omogoča kakovostno in stroškovno učinkovito obvladovanje RS. V družbi ustvarja nova, človeku prijazna delovna mesta z večjo dodano vrednostjo. Je okolju prijazna inovacija in povečuje produktivnost.

Inovativno zmanjševanje vpliva na okolje in materialne porabe v naprednih procesih preoblikovanja pločevine

TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – PE Novo mesto

Inovacija obsega tehnološke rešitve za zmanjšanje porabe pločevine, ki so bile poseben izziv zaradi kompleksnosti preoblikovalnih procesov v visokoserijski proizvodnji zahtevnih izdelkov. Z vpeljavo nove tehnologije kombiniranega progresivno-transfernega preoblikovanja, uporabo simulacij za analize optimizacij oblik in velikosti platin, analiz variant razporeditev platin ter vpeljavo škarjastih rezov smo uspeli zmanjšati porabo pločevine in energije, ter CO2 odtis.

Navidezna resničnost v izolatorski tehniki

Iskra Pio d. o. o.

Inovativna rešitev virtualne različice izolatorja za test sterilnosti je združitev napredne ideje s tehnološkim, procesnim in informacijskim razvojem izdelka. Gre za optimizacijo tehnoloških procesov v izolatorski tehniki farmacevtske in biofarmacevtske industrije z uporabo navidezne resničnosti. Inovacija podpira trajnostne izzive in smernice krožnega gospodarstva. Je plod sodelovanja proizvajalca visokotehnološke opreme z raziskovalno organizacijo.

Rekuperacija anhidrida maleinske kisline s topilom (RAMT)

TECHNOBELL d.o.o.

Z inovacijo »Rekuperacija anhidrida maleinske kisline s topilom« smo trajnostno optimizirali in nadgradili proces proizvodnje anhidrida maleinske kisline. Razvili smo tehnologijo oz. enoto za rekuperacijo odpadnega materiala in pretvorbo le-tega v uporaben produkt. Z edinstveno rešitvijo smo optimizirali porabo osnovnih surovin, povečali proizvodnjo končnega produkta, zmanjšali porabo energije in količino odpadnih produktov ter vpliv celotne proizvodnje na
okolje.

PIVKA SKRBNA REJA – 100% BREZ ANTIBIOTIKOV

PIVKA PERUTNINARSTVO D.D.

Pivkina skrbna reja 100% brez antibiotikov pomeni, da piščanci Pivka v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotikov. To potrjuje tudi mednarodni certifikat “Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080”, ki ga je Pivka prejela kot prvi proizvajalec mesa in mesnih izdelkov v Sloveniji. Skrbna reja 100% brez antibiotikov je prispevek k ohranjanju živali, narave in ljudi. Je naložba v prihodnost naših otrok.

Senzor za varno in udobno vožnjo

Kolektor ATP

Razvita in prodana je NOVA GENERACIJA SENZORJA za nadzor dinamike vozila z UPRAVLJANJEM PODATKOV IZ OBLAKA. PRILAGODLJIVA ELEKTRONIKA omogoča uporabo istega senzorja za različna podvozja in proizvajalce. Uporaba PATENTIRANIH Kolektorjevih PRESS-FIT PINOV zagotavlja proizvodnjo BREZ ŠKODLJIVIH VPLIVOV na okolje. MODULAREN PROIZVODNJI PROCES poteka na novo razviti »Flex« liniji, ki omogoča enostavno nadgradnjo in dodajanje operacij.

Z inovativno tehnologijo in optimizacijo proizvodnega procesa do funkcionalnejšega pomivalnika in manjše obremenitve okolja

KOVINOPLASTIKA LOŽ d.o.o.

Kot proizvajalec kuhinjskih korit oz. pomivalnikov želimo kupcu ponuditi lepo oblikovan, kakovosten in praktičen izdelek po dostopni ceni. Pri izdelavi pomivalnikov obstaja več tehnologij, katere določajo tudi cenovni razred produkta. V Alveusu smo z optimizacijo obstoječega proizvodnega procesa prišli do boljšega izdelka in manjše obremenitve okolja. Bistvo te inovacije je v izdelavi produkta na enostavnejši način, z mislijo na prihranek pri energiji in surovinah.

Interaktivna simulacija delovanja NEK

GEN energija d.o.o.

Interaktivna spletna simulacija delovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK) je namenjena spodbujanju in krepitvi energetske pismenosti. To je spletno orodje, ki omogoča izobraževanje na daljavo različnim skupinam zainteresiranih, predvsem mentorjem in učencem, ki sodelujejo na vseslovenskem ozaveščevalnem projektu in tekmovanju Mladi genialci. Hkrati omogoča širjenje, dostopnost informacij o jedrski energiji in tehnologiji preko svetovnega spletna.

Vrhunska smučarska očala MINT za vse vremenske pogoje

Mint sports, Nino Žičkar s.p.

Smučarska očala MINT New Cortina Photo+, podjetja Mint Sports so prva fotokromatska smučarska očala sestavljena v Sloveniji. Stekla omogočajo samodejno uravnavo zatemnitve glede na količino UV žarkov, katerim je izpostavljeno. Stekla in celotna tehnologija izdelave očal zagotavljajo vrhunsko vidljivost v vseh vremenskih pogojih, popolno zaščito pred UV svetlobo ter udobno in varno smuko. Očala uporabljajo številni vrhunski športniki v Sloveniji in po svetu.

INVEQ – VERTI mobilni robot za opravljanje vizualne inšpekcije

Q Techna d.o.o. Podružnica Krško

Za pregledovanje površin in ugotavljanje stopnje degradacije materiala izvajamo vizualno kontrolo VT (ang. visual testing). Tako dobimo vpogled v stanje materiala in površin, ki so predmet pregleda. Na mestih, kjer zaradi premočnega sevanja ali specifičnega okolja dostop ni mogoč je potrebno uporabiti namenske pripomočke ali daljinsko vodene sisteme. Za tovrstni problem smo v podjetju razvili in izdelali mobilnega robota za inšpekcijo jeklenega hrama reaktorske zgra.

© GZS 2023. Vse pravice pridržane.