INOVACIJE

Izmed 221 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalnem nivoju za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 43 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Med temi je bila izbrana tudi naj inovacija po izboru javnosti.

Izbor naj inovacije po izboru javnosti je omogočila

Letošnji zlati nacionalni inovatorji prejmejo od podjetja CorpoHub za nagrado 6-urno delavnico o inoviranju disruptivnih poslovnih modelov.

Adria Astella, luksuzna počitniška prikolica

Astella je nova linija, ki nudi pravo luksuzno počitniško izkušnjo. Je unikatna in inovativna počitniška prikolica – v resnici prikolica in mobilna hišica v enem. Odlikuje se po čistem dizajnu tako notranjega ambienta kot tudi zunanjosti. Tu jo zaznamujejo tudi vetrni profili, ki omogočajo dobro aerodinamiko Astelle. Ponaša se z unikatnimi panoramskimi vrati, nad katerimi ima Adria modelno zaščito. Ta omogočajo povezano bivanje, saj se notranjost ves čas povezuje z naravo. Astella nudi luksuzno izkušnjo z velikimi in elegantnimi prostori. Na voljo je v treh modelih od 7do 9 metrov.

Adria Mobil d.o.o.
Straška cesta 50, 8000 Novo mesto
E-mail: info@adria-mobil.si
Spletna stran: sl.adria-mobil.com

Čevlji za tek na smučeh »ELITE 3.0«

Alpina Elite 3.0 je najlažji in najbolj odziven nordijski smučarski čevelj za tekmovalce na najvišji ravni. Prvič je v svetu nordijskih smučarskih tekmovanj omogočeno kroženje zraka v čevlju, ki omogoča, da stopalo ostaja suho in ohranja močan odriv na maksimumu. Čevlji so tudi okolju prijaznejši, saj gre za prve čevlje, izdelane brez uporabe PVC materialov, ki so se nadomestili z okolju bolj prijaznimi rešitvami. Modele Elite 3.0 odlikuje izjemno prileganje stopalu, stabilnost in lahkotnost, kar omogoča športnikom, da optimizirajo uporabo energije in hitrosti smučanja.

Alpina d.o.o.
Strojarska ulica 2, 4226 Žiri
E-mail: alpina@alpina.si
Spletna stran: www.alpinashop.si, www.alpinasports.com

 

Razvoj procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje oseb s spinalno mišično atrofijo (SMA) in klinično diagnozo SMA tip 1 ali oseb s SMA z do tremi kopijami SMN2 gena

Maja 2019 je bila odobrena prva učinkovita genska terapija za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo. Razvoj procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma je z inovativno, slovensko tehnologijo prispevalo podjetje BIA Separations, ki je s tem slovensko znanost postavilo v sam svetovni vrh. Tehnologija čiščenja je namreč eden ključnih procesov v proizvodnji zdravil; z njo ločujejo zdravilno učinkovino od ostalih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih snovi, proces pa predstavlja tudi do 80 % proizvodnih stroškov zdravila, s katerim rešujejo življenja.

BIA Separations d.o.o.
Mirce 21, 5270 Ajdovščina
E-mail: sales@biaseparations.com
Spletna stran: www.biaseparations.com

Multi Fire Truck 6×6

Bijol MFT – Multi Fire Truck 6×6 predstavlja inovativno rešitev za spopadanje s požari v naravi in z drugimi oblikami naravnih nesreč. Z mulčenjem se izdelajo protipožarne preseke, ki preprečujejo širjenje požara. Dvigalo z vodnim topom zagotavlja varnejše in manj naporno gašenje, pri čemer vozilo še vedno obdrži svojo prvotno uporabnost – odstranjevanje ovir. Vozilo je mogoče nadgraditi z gasilsko opremo, ki lahko obsega do 10.000-litrsko cisterno, sistem samogašenja, dva 11,5-tonska vitla. Vozilo MFT je možno upravljati preko daljinskega upravljalca, posamezne komponente nadgradnje pa se lahko hitro zamenja.

Bijol d.o.o.
Livarska cesta 17a,2367 Vuzenica
E-mail: rok.verzun@bijol.si
Spletna stran: www.bijol.si

Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.500

Kavni aparat EQ.500 navdušuje z enostavnim upravljanjem, tihim delovanjem, atraktivnim dizajnom in izjemnim okusom kave.
Priprava kave še nikoli ni bila enostavnejša. Aparat upravljate na dotik preko intuitivnega uporabniškega vmesnika z barvnim digitalnim zaslonom. Inovativne komponente, prefinjeno povezane v usklajen sistem, zagotavljajo širok nabor, optimalno pripravo in popoln okus kavnih napitkov.
Funkcija avtomatskega čiščenja zagotavlja učinkovito higieno kavno-mlečnega sistema aparata.
Pri izvedenki Home Connect je aparat povezljiv in ga lahko upravljate tudi preko pametnega telefona.

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
Savinjska cesta 30, 3331 Nazarje
E-mail: bsh-press-si@bshg.com
Spletna stran: www.bsh-group.com/si

MUM5 s tehtnico

Z aparatom MUM5 s tehtnico smo uporabnikom kuhinjskih robotov poenostaviti pripravo slaščic, testa za kruh, smoothiejev in drugih jedi ter s tem dopolnili uporabniško izkušnjo. Osnovne naloge kuhinjskih robotov še vedno ostajajo gnetenje, mešanje in stepanje, prav tako tudi rezanje, sekljanje, ribanje,… ob uporabi ustreznih priključkov. Tehtanje sestavin je ena izmed potrebnih spremljajočih operacij, ki jo uporabniki izvajajo ločeno. Mi pa smo tehtnico vgradili v aparat in omogočili, da je funkcija tehtanja uporabnikom vedno na voljo in lahko sestavine dodajajo neposredno v posodo, brez pretresanja in prenašanja. Novost smo dopolnili še s časovnikom, ki dodatno zaokroži rokovanje z aparatom in tako daje uporabniku poln nadzor in prijetno izkušnjo pri pripravi jedi.

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
Savinjska cesta 30, 3331 Nazarje
E-mail: matej.cater@bshg.com
Spletna stran: www.bsh-group.com/si

Carpio – resnično ergonomski podstavek za zapestje

Kot eden izmed 1,5 milijarde uporabnikov računalniških mišk ste izpostavljeni tveganju za nastanek sindroma karpalnega kanala, 6. najpogostejše poklicne bolezni na svetu. Zato smo v podjetju Deltahub v sodelovanju z zdravniki in fizioterapevti razvili Carpio, resnično ergonomičen podstavek za zapestje. Obstoječe rešitve, kot so gel podloge, v večini primerov namreč ne prinašajo večje ergonomske koristi in lahko celo povečajo tveganje zaradi pritiska na spodnji (karpalni) del zapestja. Carpio ta pritisk preusmeri z zapestja na spodnji del dlani, hkrati pa dvigne zapestje in zmanjša škodljivo ekstenzijo. Hkrati navdušuje tudi s svojim unikatnim izgledom in je od decembra 2019 našel svoje mesto na delovnih mizah več kot 9000 uporabnikov po vsem svetu.

Deltahub, d.o.o.
Iršičeva ulica 5, 3000 Celje
E-mail: hello@deltahub.io
Spletna stran: www.deltahub.io

Razvoj centralnega pogona za e-kolo

Če želiš postati prepoznaven v športu, se moraš povzpeti v sam vrh. To je bilo glavno vodilo pri razvoju centralnega pogona za e-kolo, ki je rezultat sodelovanja podjetij Domel in Podkrižnik s partnerji Emsiso, oddelkom LECAD na FS v Ljubljani in nemškim BMZ. Pri razvoju e-pogona za gorsko kolesarjenje, ki ga zaznamujejo razvijajoči se trg, močna konkurenca in številne odprte priložnosti, smo iskali meje možnega in komercialno sprejemljivega. Rezultat razvoja je eden od najmočnejših centralnih pogonov za e-kolesa, ki ga odlikuje učinkovit motor z odličnim odvajanjem toplote in odzivno senzoriko, izredno dodelanim zobniškim pogonom in izjemno uporabniško izkušnjo. Zelo pozitivni rezultati testov v strokovnih revijah potrjujejo odličnost inovacije v primerjavi z najboljšimi.

DOMEL, d.o.o
Otoki 21, 4228 Železniki
E-mail: info@domel.com
Spletna stran: www.domel.com

Podkrižnik d.o.o.
Loke 33, 3333 Ljubno ob Savinji
E-mail: info@podkriznik.si
Spletna stran: www.podkriznik.si

Betonski tlakovci z dodanimi uporabljenimi livarskimi peski

Izdelava ekoloških betonskih tlakovcev z uporabo odpadnega livarskega peska in filtrskega prahu, ki sedaj predstavljata odpadek, je primer idealnega krožnega gospodarstva, kjer združujemo znanje, kapacitete in vire v lokalnem okolju.
S to inovacijo omogočamo ohranjanje delovnih mest doma, zmanjšujemo obremenitev okolja in izboljšujemo konkurenčnost domačega gospodarstva. S predelavo in ponovno uporabo sekundarnih surovin na inovativen način znižujemo Co2 odtis na okolje.

Ekstera d.o.o.
Poljana 1c, 2391 Prevalje
E-mail: info@ekstera.si
Spletna stran: www.ekstera.si

NV DC varovalka za velika baterijska električna vozila

Nov talilni vložek NHS2/102 EV je namenjen zaščiti baterijskih sistemov v vozilih na elektro pogon. Od izdelka se zahteva, da zanesljivo deluje ob znani obremenitvi brez kakršnekoli nepojasnjene prekinitve. Z inovativnim pristopom smo razvili metodo napovedovanja življenjske dobe ter s spremembami konstrukcije presegli cilj 90.000 ur. Razvita metoda obsega izgradnjo virtualnega modela ter simulaciji, določitev mesta utrujanja ter porušitve in potrditev rezultatov z meritvami. Uspešno zaključen projekt pa poleg neposrednih izraža tudi signifikantne posredne finančne učinke.

ETI Elektroelement d.o.o.
Obrezija 5, 1411 Izlake
E-mail: eti@eti.si
Spletna stran: www.eti.si

Nova generacija zaščitnih stikal na diferenčni tok EFI-P

Zaščitna stikala na diferenčni tok EFI-P služijo kot dodatna zaščita oseb pred dotikom delov pod napetostjo in predstavljajo pomemben element električnih inštalacij. Glavne prednosti nove generacije stikal so konstrukcija kontaktnega sistema, ki omogoča manjšo porabo materiala in nižjo izgubno moč, ter uporaba dvostopenjskega stikalnega mehanizma, ki proži pri znatno nižji sili, hkrati pa deluje z večjo dinamiko. Zasnova izdelka omogoča avtomatizirano montažo tako podsklopov kot končnega izdelka. Zaradi izboljšanih tehničnih lastnosti in nižjega stroška proizvodnje je konkurenčnost novega izdelka višja, varnost in zanesljivost električnih inštalacij pa povečana.

ETI Elektroelement d.o.o., RC Nela d.o.o.
Obrezija 5, 1411 Izlake
E-mail: eti@eti.si
Spletna stran: www.eti.si

Naravi prijazna EKO sveča

Naravi prijazna EKO sveča je izdelana iz 100-odstotno obnovljivih virov ter odsluženega agro odpada (kmetijskih stranskih proizvodov), zato ima občutno manjši ogljični odtis od tradicionalne plastike. EKO sveče so biološko razgradljive v industrijskem kompostu v časovnem obdobju štirih mesecev in v naravi ne puščajo škodljivih snovi, kar smo dokazali z izvedenimi testiranji po ISO 14885-1.

Evegreen d.o.o.
Šaleška 2A, 3320 Velenje
E-mail: eva.straser@bioplasticpot.com
Spletna stran: www.evegreen.eu

Inteligentno zasnovane športne nogavice GO4GOAL

GO4GOAL so inteligentno zasnovane športne nogavice, ki z dodanimi visokotehnološkimi vlakni odlično uravnavajo toploto in vlago nog, se popolnoma prilegajo nogi ter nudijo izredno udobje in odlično oporo stopalu. Natančno oblikovana in skrbno nameščena UltraGrip tehnologija preprečuje drsenje v športnih copatih in tako poskrbi za odlično kontrolo. Za zaščito posameznega dela stopala poskrbi posebna tkanina z inovativnim gostim pletenjem. Nastale so v Sloveniji na podlagi raziskav in strokovnih mnenj različnih strokovnjakov (ortopedov, fizioterapevtov, strokovnjaki za tkanine) in športnikov.

GO4GOAL, d.o.o.
Ulica Štefana Kovača 61a
9224 Turnišče
E-mail: info@go4goal.net
Spletna stran: www.go4goal.net

LEONE Rose cone

LEONE Rose cones (vrtnice) predstavljajo inovativen sladoled, ki s svojo posebno obliko vrtnice in slastnim okusom očara vsakogar. V ponudbi sta dva korneta LEONE Rose cones. Prvi je kombinacija jagodnega sladoleda z meto in dekoracijo iz bele čokolade, obarvane z rdečo barvo, ter smetanovega sladoleda z jagodnim prelivom v zelenem vaflju. Drugi kornet je kombinacija vaniljevega sladoleda z dekoracijo iz bele čokolade, obarvane z rdečo barvo, ter lešnikovo–čokoladnega sladoleda z lešnikovo–kakavovim prelivom v črnem vaflju.

Incom d.o.o.
Tovarniška cesta 6a
5270 Ajdovščina
E-mail: info@leone.si
Spletna stran: www.leoneicecream.com

Pametni modeli vibracijskih podrahljalnikov z inovativno opremo za precizno globinsko pnevmatsko dognojevanje v vinogradih in sadovnjakih

Novi inovativni modeli dvovrstnih vibracijskih podrahljalnikov s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje z elektronsko opremo za precizno globinsko dognojevanje pomagajo vinogradnikom in sadjarjem pridelati ekološko grozdje (vino) in sadje. Z dodajanjem ekoloških gnojil z nadpritiskom v zemljo blizu koreninskega sistema povečujemo odpornost vinske trte ali sadnega drevja proti škodljivcem današnjega časa, s čimer zmanjšujemo porabo pesticidov. Zaradi zbitosti tal v vinogradih in sadovnjakih s podrahljavanjem omogočimo shranjevanje vode v globini zemlje za sušna obdobja. Ta delovna operacija nam zagotavlja kakovostnejši in večji pridelek v bolj sušnih letih.

INO Brežice d.o.o.
Krška vas 34b
8262 Krška vas
E-mail: ino@inobrezice.si
Spletna stran: www.inobrezice.com

Innbox Mesh, operaterska rešitev razprostrtega omrežja

Rešitev zagotavlja popolno pokritost doma z brezžičnim signalom ob manjšem številu dostopovnih točk. Namestitev razprostrtega omrežja poteka samodejno, brez ročnega nastavljanja, operaterjem pa rešitev omogoča oddaljeno upravljanje, nastavljanje storitev in diagnostiko, vse upravljanje pa je povezano z avtokonfiguracijskim sistemom ter integrirano v domače prehode širokopasovnega dostopa (t. i. modeme). Z rešitvijo si operaterji znižajo operativne stroške, saj lahko optimizirajo delovanje omrežja ter odpravijo možne težave, še preden uporabniki to opazijo. Slednji lahko nadzorujejo in nastavljajo delovanje domačega brezžičnega omrežja s pomočjo prijazne mobilne aplikacije.

Iskratel, d. o. o.
Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj
E-mail: info@iskratel.si
Spletna stran: iskratel.com

RAM-1, pametna naprava daljinski nadzor elektroenergetskih omrežij

RAM-1 je pametna IoT naprava za daljinski nadzor elektroenergetskih omrežij in je prva tovrstna naprava na svetu. Je plod slovenskega znanja in izkušenj. Omogoča brezžični prenos podatkov s pomočjo tehnologij LTE-M1, NB-IoT, 5G in LoRaWAN. Omogoča globalno povezljivost in menjavo mobilnega operaterja na daljavo. RAM-1 meri ohmsko komponento uhajavega toka odvodnika, število udarov, temperaturo, prisotnost napetosti po fazah, nepredvidene odklone in lokacijo. Vgrajena tehnologija za strojno učenje omogoča napredno in podrobno analitiko meritev in nizkoenergijsko učinkovito delovanje. RAM-1 bistveno zmanjša stroške vzdrževanja in hkrati zvišuje varnost obratovanja celotnega energetskega sistema.

Izoelektro d.o.o.
Limbuška c. 2, 2341 Limbuš
E-mail: info@izoelektro.com
Spletna stran: www.izoelektro.com, www.ram-center.com

Eli, spletna asistentka za osebe z demenco

Vsak tretji starostnik ima težave z motnjami spomina. S starostjo vse težje obvladujemo tehnologijo, uporabniški vmesniki pa v veliki večini niso oblikovani za tehnološko manj vešče demografske skupine. Programska oprema ELI omogoča uporabo spletnih storitev osebam z demenco, za katere je učenje spletne navigacije prevelik zalogaj. Dolgoročnejši cilj projekta pa je tudi razmislek o tem, kako s tehnologijo premostiti ne le fizičnih razdalj med ljudmi, temveč tudi generacijske prepade, osamljenost in zapostavljenost v družbi.

Kofein dizajn, d.o.o.
Beethovnova 9, 1000 Ljubljana
E-mail: info@kofein.si
Spletna stran: kofein.si

Pogon oljnega separatorja

Inovacija predstavlja kompaktno izvedbo električnega pogona za oljni separator, ki je namenjen uporabi v avtomobilskih motorjih z notranjim izgorevanjem. Stator brezkrtačnega motorja je skupaj s krmilno elektroniko zabrizgan v termoset, ki hkrati predstavlja ohišje z vsemi pritrdilnimi elementi, ležiščem ležaja, ležiščem tesnila itd. Krmilna elektronika je prilagojena zahtevnim razmeram v okolici motorja z notranjim izgorevanjem in procesu obbrizgavanja s kompozitom. Lastna vgrajena programska oprema je razvita skladno z Automotive SPICE (Level 2) procesi. Izdelek je prvi v koncernu lastno razvit pogonski sistem za področje velikoserijske avtomobilske proizvodnje.

Kolektor Group d.o.o.
Vojkova ulica 10, 5280 Idrija
E-mail: tina.pizmoht@kolektor.com
Spletna stran: www.kolektor.com

Nadomestno zdravilo s trojno kombinacijo učinkovin za zdravljenje hipertenzije

V skrbi za zdravo življenje smo razvili novo zdravilo za zdravljenje hipertenzije, ki združuje tri učinkovine v eni tableti: amlodipin, valsartan in hidroklorotiazid. S tem smo uporabnikom, ki sicer jemljejo tri posamezna zdravila, z nadomestnim zdravilom v petih odmerkih omogočili bolj prijazen način jemanja. Uporabili smo lastno, patentno neodvisno učinkovino valsartan, s katero dosegamo najvišje standarde kakovosti, ter pripravili tudi patentno neodvisno formulacijo, ki smo jo po poteku zaščite originatorjevega izdelka uspešno lansirali na Krkinih ključnih trgih kot prvi generik. Izdelek predstavlja četrto generacijo Krkinih zdravil z valsartanom, s katerimi se vsak dan zdravi več kot tri milijone bolnikov.

Krka, d. d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto
E-mail: info@krka.biz
Spletna stran: www.krka.biz

Izboljšava procesa izdelave zdravilne učinkovine valsartan in povečava velikosti serij

Proces sinteze zdravilne učinkovine valsartan smo optimizirali v vseh treh tehnoloških stopnjah sinteze. Z inovacijo smo bistveno povečali proizvodnje zmogljivosti sinteze učinkovine, izboljšali kakovost končnega produkta, izboljšali izkoristek procesa ter optimizirali regeneracijo organskih topil in s tem zmanjšali negativen vpliv na okolje. To smo dosegli z uporabo inovativnih pristopov v laboratorijski fazi optimizacije, to je po principih »Design Of Experiments« in z uporabo računalniških CFD simulacij ter nato s strokovnim pristopom pri prenosu tehnologije v industrijsko merilo.

Krka, d. d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto
E-mail: info@krka.biz
Spletna stran: www.krka.biz

Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka

Nova KRONOTERM-ova toplotna črpalka ADAPT tipa zrak – voda je ena najtišjih toplotnih črpalk na tržišču. Neslišna notranja enota ji omogoča, da je tišja od delovanja računalnika. Ne emitira nobenih zvokov, ne moti okolice in se zlije z njo. Njena izjemna učinkovitost in inteligentno prilagajanje sta pripomogla k preboju na prvo mesto v sezonski učinkovitosti v Evropi. Nov in varčen ogrevalni sistem kot toplotni vir uporablja energijo zunanjega zraka. Posebno pozornost so v KRONOTERM-u namenili tudi skrbi za okolje, zato so uporabili okolju prijazne elemente, ki se prijetno zlijejo z okolico. Novo zvočno izolirano ohišje v vseh pogojih in prostorih zagotavlja izredno tiho, skoraj neslišno delovanje, ki je 20-krat tišje od evropskih direktiv na področju hrupa toplotnih črpalk.

Kronoterm d.o.o.
Trnava 5e
3303 Gomilsko
E-mail: info@kronoterm.com
Spletna stran: www.kronoterm.com

Z-Press – avtomatski stroj za širinsko lepljenje lesnih lamel v lamelne plošče poljubnih dimenzij

Stiskalnica Z-PRESS je namenjena širinskemu lepljenju lesnih lamel za izdelavo montažno lepljenjih plošč iz masivnega lesa. Takšne vnaprej sestavljene enoslojne plošče je mogoče uporabiti v napredni in visoko zmogljivi proizvodnji križno lepljenih plošč ali sorodnih proizvodov.
Značilnosti Z-PRESS so hitro montažno lepljenje z enostavnim rokovanjem z lepilom, zagotovljeno vodenje krivih, zvitih ali upognjenih lesnih lamel skozi celoten proces, fleksibilen robni spoj, izvedba segmentnega potiskala z zobato letvijo, zagon stroja v želenem trenutku, samodejno polnjenje in praznjenje stiskalnice, hitra in samodejna sprememba dimenzij, enostavno vzdrževanje lepilnega aplikatorja in preprosto shranjevanje lepila.

Ledinek Engineering d.o.o.
Slivniška cesta 18, 2311 Hoče
E-mail: info@ledinek.com
Spletna stran: www.ledinek.com

Nove kapsule takrolimus s podaljšanim sproščanjem za sodobno imunosupresivno zdravljenje bolnikov s presajenimi organi

V Leku, ki je del Novartisa, smo razvili novo generično zdravilo z učinkovino takrolimus v obliki kapsul s podaljšanim sproščanjem. Bolnikom s presajenimi organi omogoča sodobno in varno zdravljenje tudi z generičnim zdravilom.
Zdravilo je na voljo v petih jakostih, od teh eni inovativni, in vključuje tehnološke ter analitske inovacije. Oskrbna veriga od učinkovine do končnega izdelka poteka v Leku. Sandoz, generična divizija Novartisa, je s tem še okrepil svoj položaj vodilne generične farmacevtske družbe za transplantacijska zdravila.

Lek farmacevtska družba d.d.
Verovškova cesta 57, 1526 Ljubljana
E-mail: tanja.vilfan@sandoz.com
Spletna stran: www.lek.si

Izberi in gradi. Lahko sem. Karkoli.

Pick & Build je inovativni sistem gradnje, ki s spletnim konfiguratorjem omogoča preprosto samonačrtovanje poljubnega objekta ter hitro spletno naročilo. Vsi tipski elementi so vedno na zalogi in dostavljeni na izbrani naslov v nekaj dneh. Sestavni deli objekta so obvladljivih dimenzij in majhne teže, kar omogoča transport na globalnem trgu. Sistemske rešitve, ob uporabi enostavnega priloženega orodja, zagotavljajo hitro in kakovostno montažo objekta brez strokovnega znanja ali pomoči. Objekt je možno spremeniti, dograditi, zmanjšati, razstaviti ter ponovno sestaviti brez poškodovanja elementov.

Lumil, d.o.o.
Ulica Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor
E-mail: info@lumil.si; info@pickandbuild.eu
Spletna stran: www.lumil.si; www.pickandbuild.eu

Multi-funkcionalno modularno hidravlično prijemalo s sinhronim in asinhronim prijemanjem

Pametna multifunkcijska roka za delovne stroje je poslovna filozofija in vizija podjetja Modularis.
Rešitev predstavlja popolnoma nov razvojni in trženjski model, kot tudi nov nadgradljiv (upgrade) način uporabe delovnih orodij za stroje v kmetijstvu, gozdarstvu, gradbeništvu, komunali in transportu, v tem trenutku že z več kot 50-imi delovnimi funkcijami.
Orodje, multi-funkcionalno hidravlično prijemalo, je prvo orodje na globalnem trgu, ki je zasnovano na temeljih bionike, modularno in nadgradljivo. Modularis koncept maksimalne zanesljivosti vključuje patentirano A – Sinhrono delovanje, „Best Grip“ obliko prijemalne čeljusti, okolju prijazno popolnoma zaprto ohišje. Nova Modularis rešitev navdušuje kupce v EU, Ameriki, na Novi Zelandiji in v Rusiji

Modularis TEH d.o.o.
Ljubljanska c. 11, 1270 Litija
E-mail: rafko@modularis-drive.com
Spletna stran: www.modularis-drive.com

Namenska varilna naprava za predfabrikacijsko varjenje cevnih segmentov

V podjetju Numip smo razvili namensko, visoko produktivno rotacijsko varilno napravo RSWM 65/4 za varjenje predfabriciranih cevnih segmentov, prvenstveno iz debelostenskih cevi iz legiranih jekel. Z uporabo kombinacije TIG in MIG/MAG varilnih postopkov združujemo prednosti obeh, kar nam omogoča izdelavo zvarov v skladu z najvišjimi kakovostnimi zahtevami, ponovljivost ter bistveno skrajša čase varjenja. Ključne prednosti naprave so v enostavni uporabi in programiranju, naprednih varilnih izvorih, integriranemu sistemu za dovod zaščitnih plinov in velikem delovnem območju. V primerjavi z ročnim TIG varjenjem, z napravo skrajšamo čase varjenja tudi do petkrat.

Numip d.o.o.
Cvetkova ulica 27, 1000 Ljubljana
E-mail: matej.pleterski@numip.eu
Spletna stran: info@numip.si

Vrečka iz stebel rastlin paradižnika LUŠT

Vrečka, narejena iz stebel rastlin paradižnika LUŠT, predstavlja inovativno ponovno uporabo odpadnega materiala. Podjetje je vzpostavilo cikel krožnega gospodarstva, saj pridelano biomaso, ki običajno konča kot kmetijski odpadek v kompostarni, ponovno vključuje v ciklus dodajanja vrednosti. Embalaža za paradižnik je lepega izgleda, sposobna aktivno sprejemati in oddajati vlago, kar podaljšuje čas skladiščenja plodov na naraven način, primerjalno je dobro odporna na trganje. Po uporabi jo potrošnik lahko reciklira v hišnem kompostniku ali pa jo odda med odpadno papirno embalažo.

Paradajz d.o.o.
Renkovci 57/c, 9224 Turnišče
E-mail: info@lust.si
Spletna stran: www.lust.si

CryoHolder – orodje za lažje, hitrejše in varnejše premikanje zamrznjenih kriovial

CryoHolder je unikatno laboratorijsko orodje, ki omogoča hitro, varno in predvsem enostavno prenašanje posodic za zamrzovanje (kriovial), v katerih se hranijo biološki vzorci na ekstremno nizkih temperaturah, – 196 °C (metoda krioprezervacije). Izdelek v obliki svinčnika je iz aluminija, kar omogoča uporabo tako pri nizkih kot visokih temperaturah. Orodje se enostavno napiči v pokrovček krioviale, ki se jo nato premakne na želeno lokacijo in se jo s pritiskom gumba (na vrhu orodja) odloži. Delo s CryoHolderjem je omogočeno tudi ob uporabi laboratorijskih rokavic. Pri tem se čas prenosa zamrznjenih vial zmanjša za več kot polovico, uporabniki pa ne tvegajo potencialne izgube biološkega materiala ali morebitnih ozeblin.

Pharsol d.o.o. (Pharsol Ltd)
Vreclova 2, 2311 Hoče
Email: miha.rajh@pharsol.com
Spletna stran: www.pharsol.com

Usmerjanje proizvodnje z uporabo umetne inteligence

QLECTOR LEAP z uporabo metod umetne inteligence avtomatsko zgradi digitalni dvojček proizvodnega obrata na podlagi zgodovinskih podatkov iz obstoječih IT sistemov kot sta MES in ERP. Sistem zajema podatke v realnem času, jih analizira v kontekstu digitalnega dvojčka ter zagotavlja sledeče funkcionalnosti: (1) izdelava realističnega proizvodnega plana, (2) spremljanje in napoved realizacije plana in (3) napoved zastojev ter obveščanje zaposlenih.

QLECTOR, d.o.o.
Rovšnikova ulica 7, 1210 Ljubljana – Šentvid
E-mail: info@qlector.com
Spletna stran: qlector.com

Optimizirana vgradnja specialnih papirnih blanšet

Radeče papir nova, d.o.o. je s svojo dolgoletno bogato tradicijo, napredno tehnološko ekipo in bogatimi izkušnjami v papirniškem svetu izumil napredno implementacijo vgradnje specialnih papirnatih blanšet (majhnih barvnih lusk iz papirja, ki se med izdelavo papirja vgrajujejo v papir) in nudijo končnemu uporabniku nenadomestljivo verifikacijo in zaščito proti ponarejanju vrednostnih papirjev, tiskovin. Tehnološka ekipa inovatorjev je tako na podlagi poznanega sistema implementacije izumila naprednejši sistem implementacije in doziranja od preizkušenega sistema, kar predstavlja velik korak naprej v prikazu tehnološke razvitosti in letnih prihrankov podjetja.

Radeče papir nova, d.o.o.
Njivice7, 1433 Radeče
E-mail: sabina.cesar@radecepapir.si; info@radecepapir.si
Spletna stran: radecepapir.si

Zrakotesni spoj med modularnimi enotami

Pomemben sestavni del energijske učinkovitosti stavb predstavlja zrakotesnost stavbnega ovoja. Zato smo v podjetju REM razvili inovativni sistem tesnjenja med spoji modularnih enot, ki omogoča hitro združevanje eno, brez večjega dodatnega dela na gradbišču. Sistem predstavlja namensko razvito EPDM tesnilo, nameščeno po obodu modula, ki se stikuje na vogalih preko oblikovanih vogalnih elementov. Sistem tesnjenja, za katerega je bila vložena tudi evropska patentna prijava, je bil razvit za vgradnjo v produkt REM modul PLUS, ki se ponaša z visoko energetsko učinkovitostjo.

REM, d.o.o.
Podjetniška ulica 10, 8210 Trebnje
E-mail: info@rem.si
Spletna stran: www.rem.si

SafeGate/4S, varen prehod in pameten, varen prostor

Inovativna rešitev SafeGate/4S pomeni povsem novo dimenzijo varnosti in fleksibilnosti upravljanja prostorov in stavb. Rešitev zagotavlja trajno varnost poslovanja v prostorih, hkrati pa omogoča popolno fleksibilnost in zagotavlja podatke in infrastrukturo za digitalno pretvorbo in stalno izboljševanje poslovanja, ki temelji na informacijah in digitalnem jedru. Rešitev je fleksibilna in omogoča odzive na normalne potrebe poslovanja in izjemne situacije ter raste skupaj s poslovnim subjektom, uporabnikom pa zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Gre za prvo »native digital« rešitev na tem področju.

Robotina d.o.o.
OIC Hrpelje 38, 6240 Kozina
E-mail: sgate@robotina.com
Spletna stran: https://4s-spaces.com/

PE čoln – izdelan po postopku rotoliv tehnologije

ROTO 450 je hiter in kompakten čoln z večstransko uporabnostjo. Njegova velika prednost je, da je v celoti izdelan v enem kosu po rotacijskem postopku v 3-slojni tehnologiji. To mu kljub nizki teži zagotavlja izjemno togost, veliko nosilnost in majhno občutljivost na udarce. Zaradi dovršene oblike in unikatnega načina izdelave je izjemno enostavno vodljiv ter okreten, rezultat vsega navedenega pa je velika varnost in gotovost pri sami plovbi. Inovativni konstrukcija in geometrija čolna, saj smo razvili unikaten vzdolžen škatlasti profil, ki mu preprečuje zvijanje pri velikih hitrostih. Ta koncept izvedbe je unikaten in ga je podjetje Roto prvo uporabilo globalno pri konstrukciji PE čolnov.

Roto, d.o.o.
Gorička ul. 150, Černelavci, 9000 Murska Sobota
E-mail: nautic@roto.si
Spletna stran: www.roto-motorboats.com

Tehnološki razvoj toplotne in površinske obdelave na dupleks in super dupleks nerjavnih jeklih lastne blagovne znamke Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410

Tehnologija linije HTL (ang. Heat treatment line) omogoča kakovostno in časovno optimalno proizvodnjo ogljikovih vrst jekel specialne debele pločevine iz rednega programa. S tem smo pridobili možnosti za razvoj novih, zahtevnejših, butičnih vrst jekel z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa se nam je odprla pot na nove prodajne nišne trge kot sta letalska in naftna industrija. Inovacija temelji na tehnološkem razvoju toplotne obdelave dupleksnih in super dupleksnih nerjavnih jekel lastne blagovne znamke Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410. Razvoj nove tehnološke platforme smo izvedli na novi liniji za toplotno in površinsko obdelavo – HTL, ki vključuje tehnologijo toplotne obdelave, vključno s kombinacijo površinske obdelave in kemijskega luženja. Razvojni preboj nam je uspel na dvigu kakovosti in produktivnosti ter obenem znižanju proizvodnih stroškov in zmanjšanju obremenitve na okolje.

SIJ Acroni d.o.o.
Cesta Borisa Kidriča 44, 4270 Jesenice

Razvojni Center Jesenice d.o.o.
Cesta Franceta Prešerna 61, 4270 Jesenice

 

Specialna nerjavna jekla za nuklearno industrijo

Postati strateški dobavitelj opreme za jedrske elektrarne je cilj SIJ Metala Ravne. Pri njegovem uresničevanju bo pomembno vlogo imela nagrajena inovacija. Dve popolnoma novi vrsti jekla SINOXX E790 in SINOXX E880, ki smo ju razvili za izdelavo novih in popravilo starih nukleark, se odlikujeta z dobro korozijsko obstojnostjo in visokimi mehanskimi lastnostmi. Že uveljavljena jekla SINOXX 4541, SINOXX 4057, SINOXX 4313 in SINOXX 4401 pa smo razvili do te mere, da zadoščajo najstrožjim standardom nuklearne industrije za uporabo v ruskih jedrskih reaktorjih. Tovrstna jekla po tako zahtevnih specifikacijah kupcev je zmožna izdelati le peščica proizvajalcev na svetu.

SIJ Metal Ravne d.o.o.
Koroška cesta 14, 2390 Ravne na Koroškem
E-mail: info@metalravne.com
Spletna stran: sij.metalravne.com

Razvoj nove generacije 3 % Cr jekla za hladno valjanje

Razvoj jekla SIHARD S247 kot aplikativne rešitve za težje pogoje valjanja v hladnih valjarnah je rezultat skupnega dela razvojnih timov SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne ter Naravoslovnotehniške fakultete. Z spremenjeno kemijsko sestavo smo pozitivno vplivali na obrabno obstojnost, žilavost ter globino kaljene plasti, nekoliko pa so se zmanjšali tudi proizvodni stroški. V letih 2018, 2019 in 2020 tako beležimo za 800 ton naročil, kar predstavlja 25-odstotni delež v proizvodnem programu valjev. Kupci poročajo o nižji obrabi in precej manjšem številu incidentov, kar povečuje tržno prednost obeh podjetij in tržne deleže na trgu valjev za hladno valjanje.

SIJ Ravne Systems d.o.o.
Koroška c. 14, 2390 Ravne na Koroškem
E-mail: info@ravnesystems.com
Spletna stran: ravnesystems.com

BCI-inštalacija: Slikanje z mislimi

Področje BCI je namenjeno tako analizi delovanja človeških možganov kakor tudi uporabi tovrstne tehnologije za opolnomočenje govorno in gibalno oviranih. Dosedanje rešitve BCI so časovno potratne, saj mora posameznik vsako potezo potrjevati in natančno definirati. Do tega trenutka v Sloveniji ni še nihče uporabil napravo BCI z namenom abstraktnega slikanja. Naša inštalacija temelji na virtualni tipkovnici, s pomočjo katere uporabnik z mislimi preko BCI-vmesnika izbira kretnje čopiča. Inovacijo je poskusilo že preko 1000 uporabnikov, njena prepoznavnost pa se širi na tudi mednarodnem nivoju.

Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje
Šuštarjeva kolonija 7a, 1420 Trbovlje
E-mail: uros.ocepek@stps-trbovlje.si
Spletna stran: www.stps-trbovlje.si

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje
Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje
E-mail: info@dd-trbovlje.si
Spletna stran: dd-trbovlje.si/ddtlab

 

Programska rešitev za prožno upravljanje z energijo v steklarski industriji

Inovacija predstavlja programsko rešitev za prožno upravljanje z energijo v steklarski industriji, ki je namenjena za uporabo upravljanja z razpršenimi proizvodnimi viri in prilagodljivimi bremeni. Produktna inovacija predstavlja inovativno rešitev optimizacije in agregacije lokalnih virov, elektrolizerja, sončne elektrarne ter dizel električnega agregata z namenom zagotoviti finančne prihranke in nižji ekološki odtis v steklarski industriji. Programska rešitev predstavlja skupek komunikacijsko-krmilnih enot, ki so nameščene pri posameznih proizvodnih virih in prilagodljivih bremenih ter programsko rešitev, ki združuje, agregira, napoveduje ter optimizira vse vključene proizvodne vire in prilagodljiva bremena samodejno ali na zahtevo uporabnika, kjer k pripomorejo napredni optimizacijski in napovedni modeli na osnovi metod strojnega učenja in metod linearnih regresij z drsečim povprečjem.

Steklarna Hrastnik, d.o.o., Petrol d.d. in Solvera Lynx d.o.o.
Cesta 1. maja, 1430 Hrastnik
E-mail: info@hrastnik1860.com
Spletna stran: hrastnik1860.com

greencath® urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko

TIK d.o.o. je slovenski proizvajalec z več kot 60-letno tradicijo razvoja in proizvodnje medicinskih pripomočkov. Edinstvenost v TIK-u razvitega greencath® katetra je, da združuje lastnosti, ki se pri konkurenci običajno izključujejo. Izstopa zaradi odlične drsnosti s podaljšanim časom osušitve nanosa in minimalnimi ostanki, kar osebam z motoričnimi omejit
vami olajša uporabo. Oblika katetra s poliranimi drenažnimi luknjami zmanjšuje poškodbe sluznice sečnice in posledično vnetij. Dodana vodna vrečka omogoča aseptično aktivacijo nanosa in večjo avtonomijo uporabnika. Inovativna oblika mehke konice katetra ter posebna embalaža pa uporabniku omogočata enostavno uporabo in izboljšano kakovost vsakdanjega življenja.

TIK d.o.o.
Goriška cesta 5B, 5222 Kobarid
E-mail: info@tik.si
Spletna stran: tik.si

Stroj za ultrazvočno spajanje omar

Stroj za sestavo omaric ‘ModulR-Powered by Titusonic’ omogoča vzpostavitev inovativnega poslovnega modela, s katerim lahko zmanjšamo čas med načrtovanjem in montažo po meri izdelane kuhinje na manj kot teden dni. Z ultrazvočno tehnologijo spajanja Titusonic omarice sestavimo v nekaj sekundah in jih lahko takoj odpremimo, brez sušenja. Stroj je modularen in ga enostavno nastavimo na različne velikosti omar, tako da je lahko celoten set omaric za kuhinjo pripravljen v nekaj urah. V ponudbo lahko vključimo še paleto front, okovja, ročajev in drugih komponent ter tako vzpostavimo eno dobavno točko za specializirane ponudnike kuhinj. Na ta način se lahko dobavitelj kuhinje po meri, ki je običajno manjše mizarsko podjetje, osredotoči na komunikacijo s kupcem in montažo ter zniža delež lastne izdelave, s čimer zniža stroške in tveganja ter poveča dobičkonosnost.

Titus Technologies d.o.o.
Dekani 5, 6271 Dekani
E-mail: technologies@titusplus.com
Spletna stran: www.titusplus.com

Univerzalna robotska »BIN PICKING« celica

Inovacija predstavlja popolno novost na globalnem trgu. V sklopu inovacije smo razvili in izdelali univerzalno bin picking celico z naprednim strojnim vidom, ki je v embalažni enoti sposobna prepoznavati in pobirati 3D kose kompleksnih oblik. Celica je modularne gradnje, zato je povezljiva v različne sisteme. Zaradi enostavnosti uvoza novih kosov v program uporabnik lahko samostojno prilagaja celico svojim potrebam. Celica je uporabna v večini industrijskih panog, kjer se srečujemo s problemom prelaganja kosov iz neorientiranega stanja v orientirano. Celica je prav tako uporabna za integracijo pri aplikacijah, kjer je položaj operaterja neergonomski.
Za testiranje smo v podjetju prvo celico integrirali v proizvodno linijo za varjenje sklopov sedežev.

TPV AUTOMOTIVE d.o.o.
Kandijska cesta 60, 8000 Novo mesto
E-mail: tpv-automotive@tpv.si
Spletna stran: www.tpv-automotive.si

Rezalne in brusne plošče za ultimativni sistem hitre menjave X-lock

Kotna brusilka se ni spreminjala od leta 1954. Leta 2017 je bil patentiran revolucionarni sistem hitrega vpenjanja X-LOCK (Bosch). Poleg nove kotne brusilke so bile za delovanje sistema potrebne inovativne rezalne in brusne plošče, katerih proizvodnja je zahtevala razvoj novega procesa izdelave. Izdelki so narejeni z drugačnimi prirobnicami in morajo poleg standardnih varnostnih zahtev izpolnjevati še dodatne varnostne kriterije. Inovacija omogoča 5-krat hitrejšo menjavo, kar omogoča uporabniku večjo produktivnost in več časa za delo.
Prednost novega sistema je tudi, da za menjavo ne potrebujemo nobenega orodja, torej nič več izgubljanja delov ali orodja. Dodatna prednost je, da lahko nove izdelke vpnemo tudi na običajne – klasične kotne brusilke.

WEILER Abrasives d.o.o.
Titova cesta 60, Maribor
E-mail: info.slovenia@weilerabrasives.com
Spletna stran: www.weilerabrasives.com/emea

© GZS 2024. Vse pravice pridržane.